ΙΣΤΟΡΙΑ

E-mail Εκτύπωση
Τα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως η περόνη από την Εποχή του Χαλκού στα Πράμαντα, φανερώνουν ότι η περιοχή έχει κατοικηθεί από την προϊστορική περίοδο και τους πρώτους ιστορικούς χρόνους.
Τα λείψανα αρχαίων οικισμών, κτιρίων, τάφων, κεραμικών, χρηστικών εργαλείων και αρχαίων τειχών στους Καλαρρύτες, στο Καλέντζι, στο Πετροβούνι, στα Πλαίσια, στην Πλάκα, στην Πλατανούσα, στα Πράμαντα και στους Χουλιαράδες, αποδεικνύουν την ιστορικότητα της περιοχής.
Οι μετακινήσεις των νομάδων κτηνοτρόφων προσδιορίζουν την οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων, με αποτέλεσμα  ν’ ανοίξει γρήγορα ο δρόμος του εμπορίου.
Τα ορεινά περάσματα γίνονται τόπος συνάντησης και εμπορίου των κτηνοτρόφων των Τζουμέρκων και των γεωργών της Θεσσαλίας και της Ακαρνανίας από τον 7ο π.Χ. αιώνα.
Τα Τζουμέρκα και τα Κατσανοχώρια θα ερημώσουν από τους Σλάβους, τους Βουλγάρους και τους Νορμανδούς επιδρομείς, πολλές φορές.
Κατά τη διάρκεια του Δεσποτάτου της Ηπείρου (1204 – 1430), η περιοχή γνωρίζει άνθηση και μέχρι το 1480 παραμένει ανεξάρτητη με δύο περιοχές — το Συρράκο και τους Καλαρρύτες — να διοικούνται έως την εποχή του Αλή Πασά από δικούς τους εκπροσώπους.
Ο αγώνας κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας θα κάνει ονομαστή την περιοχή για τα κατορθώματα και τον ηρωισμό των κλεφτών και αρματολών αλλά θα συμβάλλει σταδιακά στην ερήμωση και την εγκατάλειψη. Η μετανάστευση από τον 17ο αιώνα θα επεκτείνει την ερήμωση, που κορυφώνεται στα μέσα του 20ου αιώνα.
 
DSC02173.JPG